Identifikovaná osoba je česká obdoba režimu pro neplátce DPH, kteří obchodují se zahraničím v rámci EU. Podle § 6g až § 6l zákona č. 235/2004 Sb. se jí stanete například při pořízení zboží z EU nad 326 000 Kč za kalendářní rok, nebo hned při prvním přijetí či poskytnutí přeshraniční služby. Identifikovaná osoba odvádí DPH z těchto plnění, ale nemá nárok na odpočet a u tuzemských prodejů zůstává neplátcem.
Co je identifikovaná osoba a čím se liší od plátce?
Identifikovaná osoba je zvláštní status mezi neplátcem a plátcem DPH. Zůstáváte neplátcem pro tuzemská plnění — svým českým zákazníkům fakturujete bez DPH —, ale z přeshraničních nákupů zboží a služeb musíte DPH přiznat a odvést. Dostáváte DIČ, nestáváte se ale plným plátcem.
Tím se liší od „klasického“ plátce DPH, který účtuje daň na všechna zdanitelná plnění a současně si může odpočítat daň z nákupů. Status identifikované osoby řeší jen zdanění přeshraničních plnění, nic víc.
Kdy se stanete identifikovanou osobou při pořízení zboží z EU?
Podle § 6g se identifikovanou osobou stanete, pokud hodnota zboží pořízeného z jiných států EU (bez DPH) přesáhne za kalendářní rok 326 000 Kč. Tento limit se posuzuje za aktuální i bezprostředně předcházející kalendářní rok. Registrovat se musíte do 15 dnů ode dne, kdy k překročení došlo.
Příklad: živnostník neplátce nakoupí během roku zboží z Polska a Německa v souhrnné hodnotě 340 000 Kč. Jakmile překročí hranici 326 000 Kč, stane se identifikovanou osobou a z nadlimitního pořízení odvede českou DPH.
Kdy při přeshraničních službách?
U služeb žádný limit neplatí. Podle § 6h se identifikovanou osobou stanete hned prvním přijetím služby od osoby neusazené v Česku (typicky firmy z EU či třetí země), pokud je místo plnění v tuzemsku — například při platbě za online reklamu. Podle § 6i vzniká povinnost i tehdy, když sami poskytnete službu do jiného státu EU, u které daň odvádí příjemce.
Registrace musí proběhnout do 15 dnů ode dne, kdy nastala rozhodná skutečnost. Na rozdíl od zboží tedy u služeb stačí jediná transakce.
Můžete si DPH z nákupu odpočítat?
Ne. Identifikovaná osoba nemá nárok na odpočet DPH na vstupu. DPH z pořízeného zboží nebo přijaté služby musí přiznat a odvést, zpět si ji ale neuplatní. To je zásadní rozdíl oproti plnému plátci a důvod, proč je status identifikované osoby administrativně jednodušší, ale finančně méně výhodný než plné plátcovství.
V praxi to znamená, že DPH odvedená z přeshraničního nákupu se pro identifikovanou osobu stává součástí nákladů. U jednorázových či nepravidelných nákupů to většinou nevadí, u pravidelného a většího odběru z EU je ale vhodné zvážit, zda se nevyplatí stát se plným plátcem s nárokem na odpočet.
Jaké máte povinnosti po registraci?
Po registraci odvádíte DPH z přeshraničních plnění a podáváte:
- daňové přiznání za zdaňovací období, ve kterém vznikla povinnost přiznat daň,
- souhrnné hlášení, pokud poskytujete služby do jiného státu EU v režimu přenesení daňové povinnosti.
Pokud v daném období žádné přeshraniční plnění není, přiznání se zpravidla nepodává. Praktické souvislosti přeshraniční fakturace jsme shrnuli v článku o tom, jak správně vystavit fakturu do zahraničí z pohledu DPH.
Zůstáváte u tuzemských prodejů neplátcem?
Ano. To je podstata celého režimu: identifikovaná osoba nefakturuje českou DPH svým tuzemským zákazníkům a pro vnitrostátní obchody zůstává neplátcem. DPH řeší jen u přeshraničních plnění. Srovnání širších rozdílů mezi režimy DPH v obou zemích najdete v článku DPH pro podnikatele: Slovensko vs Česko 2026.
Na co si dát v praxi pozor?
Nejčastější chybou je opožděná registrace. Protože u služeb vzniká povinnost hned prvním přijetím nebo poskytnutím, snadno se stane, že podnikatel zaplatí za zahraniční reklamu či software a na patnáctidenní lhůtu zapomene. Výsledkem bývá doměření daně i sankce.
Druhým úskalím je sledování limitu u zboží. Hranice 326 000 Kč se posuzuje za aktuální i bezprostředně předcházející kalendářní rok, proto je vhodné průběžně sčítat hodnotu pořízeného zboží z EU a registraci podat ještě před jejím překročením. U pravidelných nákupů z EU se vyplatí nastavit si kontrolu společně s účetním, abyste rozhodný okamžik nepropásli.
Nakupujete zboží nebo služby z EU a nevíte, zda už se musíte stát identifikovanou osobou? Prověříme vaše přeshraniční obchody, zajistíme registraci včas a nastavíme přiznání i souhrnné hlášení tak, abyste se vyhnuli sankcím.
Časté dotazy
Stávám se identifikovanou osobou plátcem DPH?
Ne. Identifikovaná osoba není plný plátce DPH. U tuzemských prodejů zůstáváte neplátcem a fakturujete bez DPH. Daň řešíte jen u přeshraničních plnění — odvádíte ji z pořízení zboží a služeb z EU, ale nemáte nárok na odpočet.
Můžu si odpočíst DPH z pořízeného zboží z EU?
Ne. Identifikovaná osoba nemá nárok na odpočet DPH na vstupu. DPH z pořízeného zboží nebo přijaté služby musíte přiznat a odvést, zpět si ji však neuplatníte. Právě to je hlavní rozdíl oproti plnému plátcovství DPH.
Musím se registrovat už při první službě z EU?
Ano. U přijetí služby od osoby neusazené v Česku s místem plnění v tuzemsku (např. reklama přes Google či Meta) vzniká povinnost registrace hned prvním přijetím, bez ohledu na částku. Limit 326 000 Kč se týká pouze pořízení zboží podle § 6g.
